Bont en Blauw

 

 

 

Ok, ik ben tégen. SOWIESO. Tegen Bont, in welke vorm dan ook. Maar dat is míjn (inmiddels) bewuste keuze, mijn overtuiging die voortkomt uit liefde en gevoel van medelijden voor die diertjes. Ik heb een keer onbewust bedoeld konijnenbont aan mijn leren laarzen gehad, als franje zeg maar. Stond ik er toen bij stil? Nee, ik was denk ik te jong om te beseffen wat ik droeg, ik vond de laarzen leuk en ze zaten lekker warm. Kopen die handel.

Een aantal winters geleden kocht ik een jas, van het Nederlandse merk Moscow. Ik was op slag verliefd. Het had een dikke bontkraag en ook bont aan het einde van mijn mouwen. In-stant verkocht. Ik leek wel een model en hij zat heerlijk! Ik twijfelde toch ergens, juist vanwege dat bont, er knaagde iets maar ik probeerde dat uit alle macht vooral heel diep weg te stoppen. Want luister, die jas was echt briljant.

Ik vroeg aan de verkoopster wat voor bont het was, ik was er niet gerust op maar voor mijn gevoel deed het er wel toe welk soort bont het zou zijn. Konijn is minder erg dan Wasbeer toch? (What was I thinking?, maar alles om er goed uit te zien en zo kon ik het enigszins vergoelijken voor mezelf).

Goed, verkoopster vertelde me dat het langharig konijn was. Ja..euhm..ok. In dat geval, beter, pak maar in! Maar eenmaal thuis met die jas, die ik inmiddels ook weer 10min aan had voor de spiegel (verlíefd joh), kwam dat knagende gevoel echt heel irritant naar boven. Ik dacht weet je wat? Ik bel Moscow, fok it. Dat bont is echt geen konijn, dat bestaat niet. Dus ik bellen. “Konijn? Nee, wij verwerken de vacht van wasberenhonden in onze jassen. maar wel diervriendelijk verkregen. Ze worden goed behandeld in de grote farms waar ze gehouden worden”. Goed. Weten we dat ook. In elk geval eerlijk over het diertje in kwestie.

Ik dacht nu ik toch al de stoute schoenen aan heb, laat ik eens youtuben, typte de woorden ‘Bont wasberenhond’ in, ik geloofde dat ‘diervriendelijk’ niet helemaal. Dat heb ik geweten, het bekijken van die filmpjes was een gruwelijk goede zet van mij. Ik heb gewalgd, tranen gelaten en de dag erop direct de jas teruggebracht. Ik heb verkoopster even de waarheid verteld en aangegeven dat ik het eigenlijk belachelijk vind dat zij nog bont verkochten anno 2012, want wisten ze wel hoe dit verkregen werd? Redelijk lauwe reactie, fijn dat ze nu wisten dat het wasberenhonden-bont was, en dat was dat. Mijn liefde voor de jas was in elk geval op slag voorbij en heb geen seconde liefdesverdriet gehad… Het verdriet dat ik echter had (en nog heb) voor deze dieren is echter nooit weggeëbt.

Wat nou als er iemand van zo’n Bontverkopend merk zou zeggen:

“Nou, mevr. Verhoef, deze diertjes worden dus opgejaagd tot ze in een hele nare klem lopen met van die veel te krachtige ijzeren roestige punten die het vel van hun botten stroopt als ze willen ontsnappen en na een nacht helse pijn (waarbij het óók veelvuldig voorkomt dat ze hun eigen ledematen doorbijten..*Wel eens gedaan!? Nee? Moet je doen, is lachen joh…*, omdat ze naar hun kroost willen) worden ze doodleuk neergeknuppeld tot de dood om hun oh-zo-mooie vacht in zijn geheel te kunnen stropen en dan verkopen zij het aan ons door (trouwens, wel pas na een of andere mega chemische reiniging over de vacht te spoelen om het zo mooi glanzend te houden die overigens ook nog eens echt superslecht is voor het milieu) en wij maken er de mooiste producten van die we uitstallen in de winkels en geven dan de verkopers de opdracht om te vertellen dat het Bont diervriendelijk verkregen is en helpt tegen overbevolking van het dier. Is echt een TOP-concept want het verkoopt als een malle. Heb ik zo uw vraag beantwoord mevr. Verhoef?” “Euh..ja, bedankt.” Dát zou toch een hele openbaring en verdomde eerlijk zijn, voor de verandering…

Het trieste is dat er voldoende well-educated personen zijn die Bont kopen en er vast een goed excuus voor hebben. Feit is, zij kiezen er bewust voor een (getraumatiseerd) dieren vachtje te dragen. Of het nu zo übermooi staat, een vorm van statussymbool is (vanwege de extreem hoge prijzen voor een mooi bontje), zo lekker warm is of zo ontzetten zacht (“hier moet je eens voelen, zacht joh!”), zij zijn bereid hier een prijs voor te betalen. En nogmaals, het zijn volwassenen die deze producten kopen. Eigen keus. Basta. (Hopelijk misschien toch enigszins beïnvloedbaar door dit verhaal..?)

Maar…wat ik dus laatst zag, helemaal on-be-grijpelijk…: een kindje (zeg zo’n 5 a 6 jaar) met een bontkraagje (en geloof me, het was écht)..ja serieus. Een KIND! Wat is er eigenlijk meer zinloos dan een kind met een jas (of ander kledingstuk) met een Bontkraag?

Je kan mij niet wijsmaken dat een kind hier bewust voor kiest. Laat een kind maar zo’n youtube-filmpje zien waarin een wasbeerhondje wordt doodgeknuppeld en vraag dan nog maar eens of hij dat wasberenhonden-bontje zóó graag wil hebben! Nee, dat doen ouders natuurlijk niet, want is te traumatiserend voor een kind…

Kan iemand mij even uitleggen wat hier het nut (en achterliggende gedachte) van is?

Bij deze een boodschap aan alle ouders die bont hebben liggen en die bont kopen voor hun kroost:                        Ga je schamen en denk even drie keer na voor je Bont koopt voor je kind.

Want mensen, laten we nou eerlijk zijn: dieren hoor je toch te knuffelen en niet te knuppelen?

 

Wil je meer weten?

Er zijn bekende grote merken die inmiddels bontvrij verkopen en deze switch hebben gemaakt, top! Zie hieronder een link van deze lijst van merken: https://www.bontvoordieren.nl/bontvrij/bontvrijlijst/

Link petitie tegen bont: https://www.bontvoordieren.nl/wat-jij-kan-doen/teken-de-petitie/

Link met een filmpje over hoe wasbeerhonden worden behandeld:  

https://www.bontvoordieren.nl/dieren/wasbeerhonden/

 

Omdat ik toch ook altijd ben van meerdere kanten belichten, wil ik jullie onderstaande niet onthouden. Denk er het jouwe van…

Er zijn ook organisaties die zich juist inzetten voor het gebruik van bont, zoals het Nederlands Bont Instituut. Er is zelfs een label in het leven geroepen Furlab-label, om een soort van keurmerk te kunnen geven aan bont. Op dit moment heeft slechts één specifiek bont dit label: Nederlandse nertsen. Ze garanderen 100% ethisch verantwoord bont. Je kan je afvragen wat dit voor waarde heeft. Ethisch verantwoord bont… Ze weten het in elk geval goed te verkopen!

http://www.bontwijzer.nl/

http://www.furlab.nl/over-ons & http://www.furlab.nl/verantwoord-bont

2 thoughts on “Bont en Blauw

  • Super goed dat je je hier hard voor maakt Leen en dit stuk plaatst! Met alle hedendaagse techniek is het treurig en onzinnig dat we bont gebruiken in kleding. Helaas zit er nog meer verborgen leed in kleding en schoenen, het is bijna niet te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *